Συμβουλές για ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο

Συμβουλές για ένα λευκό και λαμπερό χαμόγελο

Το χαμόγελο είναι βασικό στοιχείο του προσώπου και καθρέφτης τόσο της στοματικής όσο και της γενικής μας υγείας. Η αισθητική του χαμόγελου, το χρώμα και το σχήμα των δοντιών είναι θέματα που απασχολούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η απόκτηση ενός λευκού και λαμπερού χαμόγελου ή η διατήρηση του ήδη υπάρχοντος χρώματος των δοντιών μπορούν να επιτευχθούν με προληπτικές και συντηρητικές μεθόδους αλλά και με περισσότερο επεμβατικές λύσεις.

Το χρώμα των δοντιών επηρεάζεται από ενδογενείς και εξωγενείς χρωστικές, από τραυματισμούς των δοντιών καθώς και από την πάροδο του χρόνου και την ηλικία. Ένα παράδειγμα ενδογενών χρωστικών είναι η συστηματική λήψη φαρμάκων, λόγου χάριν αντιβιοτικών, κατά την περίοδο διάπλασης των δοντιών. Εξωγενείς χρωστικές ανιχνεύονται σε τροφές και ροφήματα όπως τα παντζάρια, ο καφές, το μαύρο και πράσινο τσάι, το κόκκινο κρασί και τα αναψυκτικά. Το κάπνισμα συμβάλλει επιπλέον στην δυσχρωμία των δοντιών. Όσο αυξημένη είναι σε συχνότητα και ποσότητα η κατανάλωση προϊόντων με χρωστικές τόσο μεγαλύτερη είναι η οδοντική δυσχρωμία. Βέβαια αλλαγές σημειώνονται και με την πάροδο του χρόνου ως αποτέλεσμα αλλαγών στη σύνθεση των οδοντικών ιστών, όπως η εναπόθεση δευτερογενούς και τριτογενούς οδοντίνης.

Ο λανθασμένος τρόπος βουρτσίσματος, η αμέλεια βουρτσίσματος και χρήσης οδοντικού νήματος συμβάλλουν στην κατακράτηση οδοντικής μικροβιακής πλάκας και τρυγίας, οι οποίες χρωματίζονται επιπλέον από τροφές και ροφήματα και ως αποτέλεσμα κάνουν τα δόντια να φαίνονται πιο δυσχρωμικά.

Τέλος, ορισμένες ουσίες που αποτελούν συστατικά στοματικών διαλυμάτων, όπως η χλωρεξιδίνη, προκαλούν παροδικό και αντιστρεπτό χρωματισμό όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το σωστό και τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος, η επίσκεψη στον οδοντίατρο ανά 6 μήνες, η αποτρύγωση (καθαρισμός των δοντιών) τουλάχιστον 2 φορές ετησίως και ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς και η μειωμένη κατανάλωση τροφών και ποτών με χρωστικές αποτελούν απλά βήματα που εξασφαλίζουν την διατήρηση ενός υγιούς και λαμπερού χαμόγελου. Επιπλέον η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την υγεία του οργανισμού, του στόματος, την πρόληψη ασθενειών των ουλικών ιστών, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα και την αισθητική του χαμόγελου.

Σε περιπτώσεις όπου είναι επιθυμητή, παρά τα παραπάνω, η αντιμετώπιση οδοντικών δυσχρωμιών, προτείνεται η λεύκανση των δοντιών στο ιατρείο, στο σπίτι ή και συνδυασμός των δύο μεθόδων. Σε κάθε περίπτωση η λεύκανση με όποιον τρόπο και αν γίνεται αποτελεί θεραπεία η οποία πρέπει να εκτελείται αποκλειστικά από τον οδοντίατρό σας. Στη συνέχεια, προκειμένου να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, συνιστάται η χρήση οδοντόκρεμας με λευκαντικές ιδιότητες και η τήρηση των συμβουλών που προαναφέρθηκαν.