Η πρώτη επίσκεψη των παιδιών στον οδοντίατρο είναι πολύ σημαντική τόσο για τα ίδια όσο και για τους γονείς. Με την εμφάνιση των πρώτων νεογιλών δοντιών είναι απαραίτητο το παιδί μαζί με τους γονείς να επισκεφθούν τον οδοντίατρο προκειμένου να εξεταστεί η στοματική κοιλότητα και τα δόντια του μικρού ασθενούς. Το παιδί εξοικειώνεται και αναπτύσσει μια καλή σχέση με τον οδοντίατρο. Γι ΄ αυτόν το λόγο η πρώτη αυτή επαφή πρέπει να είναι προσεκτική, ευχάριστη και φιλική.
Καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η ενημέρωση των γονέων σχετικά με την στοματική υγιεινή όλης της οικογένειας, οι συμβουλές για την φροντίδα των δοντιών και τη διατροφή του παιδιού. Στη συνέχεια προτείνεται η οδοντιατρική εξέταση των παιδιών κάθε 6 μήνες, η παρακολούθηση της οδοντοφυΐας καθώς γίνεται η μετάπτωση από τη νεογιλή στη μόνιμη και η εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων οδηγίες στοματικής υγιεινής, ανάλυση δίαιτας, προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών των δοντιών(sealants) και φθορίωση. Η φθορίωση γενικώς συνιστάται να γίνεται από την ηλικία περίπου των 6 ετών όπου ανατέλλουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι και στη συνέχεια συνήθως κάθε 6 με 12 μήνες ανάλογα με την ομάδα τερηδονικού κινδύνου στην οποία ανήκει το παιδί. Σε περιπτώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο οι συνεδρίες φθορίωσης ξεκινάνε νωρίτερα από την ηλικία των 6 ετών, ιδιαίτερα σε παιδιά υψηλού τερηδονικού κινδύνου.
Δεν ξεχνάμε ότι το βούρτσισμα των δοντιών ξεκινάει από την ηλικία των 6 μηνών όπου κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα νεογιλά δόντια. Με μια βρεγμένη γάζα ή ειδικά γάντια που κυκλοφορούν στα φαρμακεία οι γονείς καθαρίζουν τα δόντια του παιδιού ενώ η χρήση παιδικής οδοντόβουρτσας με μαλακή και μικρή κεφαλή ξεκινάει λίγο αργότερα. Περίπου από την ηλικία των 2-2,5 ετών το παιδί μπορεί να συμμετέχει μαζί με τους γονείς στο βούρτσισμα των δοντιών του.
Άλλωστε όπως υποστήριζε ο Ιπποκράτης βασική αρχή μας πρέπει να είναι « Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν ».